Kristalni jubilej Pihalnega orkestra Vrhpolje

18.05.2022

Kristalni jubilej Pihalnega orkestra Vrhpolje

Leta 2002 je bil v Vrhpolju ustanovljen pihalni orkester, ki je mladim omogo?il glasbeno preživljanje prostega časa. Marsikateri se je takrat prvič srečal z notami in instrumentom, danes pa je že pravi glasbenik, ki s svojo interpretacijo pomembno sooblikuje zgodbo tega orkestra, svoje znanje pa prenaša na mlajše orkestraše.

Prvih 10 let je zaznamovalo kar nekaj pomembnih dogodkov. Prvega kapelnika, pokojnega Leandra Pegana, ki je mladim približal ljubezen do instrumenta, je zamenjal ?lan slovenskih filharmonikov in dirigent Janez Žnidaršič. Pod njegovim vodstvom je za?el orkester nizati prve uspehe na mednarodnem podro?ju, eden izmed njih je bila tudi zlata plaketa in prvo mesto v kategoriji na tekmovanju v Splitu.

Dirigenta Janeza Žnidaršiča je leta 2013 zamenjal akademsko izobraženi trobentač in dirigent Matjaž Meden, ki orkester vodi še danes. Prvi vešji dosežek pod njegovim vodstvom je orkester dosegel leta 2013 na tekmovanju Zveze slovenskih godb v Žalcu, kjer so poleg zlate plakete in posebne pohvale napredovali iz IV. v III. tekmovalno kategorijo. Orkester pa se ni ustavil pri tem dosežku, že leta 2016 so se orkestraši ponovno udeležili tekmovanja slovenskih godb, ki je tokrat potekalo v Bukovici. Še enkrat ve? so dokazali, da orkester iz leta v leto napreduje, saj so prejeli zlato plaketo s posebno pohvalo ter napredovali iz III. v II. tekmovalno kategorijo. Poleg tega je dirigent Matjaž Meden prejel posebno nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja. Vsa ta priznanja so orkestru dala veliko zagona za nadaljnje glasbeno ustvarjanje.